27 september, reddingsactie

Beste zusters en broeders,

Het najaar laat zich stilaan voelen, vooral in de morgen- en avonduren. Later licht, vroeger donker en … minder warm. Zal het dit jaar een erg koude winter worden? Zullen we iets merken van de opwarming van de aarde? Zijn al onze nationale en internationale voorzorgen voldoende om de giftige uitstootgassen te verminderen en een beter klimaat te brengen?

We worden gewaarschuwd tegen de ‘Mexicaanse’ griep die overal in de wereld kop opsteekt en levens vernietigd. Allerlei maatregelen, gepresenteerd door BV’s, verschijnen regelmatig op ons TV-scherm.

De wereld is bezig met een reddingsactie op grote schaal.

Wees zorgzaam met je omgeving, draag je steentje bij om de hongersnood te bestrijden, stuur geld voor vaccins om ziekte, zeker in arme landen, te bestrijden. Geef ieder een menswaardig bestaan. Zorg dat mensen, getroffen door natuurrampen, de nodige middelen krijgen om staande te blijven.

Maar in Zijn onderricht aan Zijn apostelen sprak Jezus over het einde van deze wereld. Matt. 24: 3-14: ‘Op de Olijfberg ging Hij zitten met Zijn leerlingen om zich heen, en nu ze onder elkaar waren vroegen ze: ‘Vertel ons, wanneer zal dat allemaal gebeuren en aan welk teken kunnen we Uw komst en de voltooiing van deze wereld herkennen?’ Jezus antwoordde hun: ‘Pas op dat niemand jullie misleidt. Want er zullen velen komen die Mijn naam gebruiken en zeggen: “Ik ben de Messias,” en ze zullen veel mensen misleiden. Jullie zullen berichten horen over oorlogen en oorlogsdreiging. Laat dat je dan niet verontrusten, die dingen moeten namelijk gebeuren, al is daarmee het einde nog niet gekomen. Het ene volk zal tegen het andere ten strijde trekken en het ene koninkrijk tegen het andere, en overal zullen er hongersnoden uitbreken en zal de aarde beven: dat alles is het begin van de weeën. Dan zal men jullie onderdrukken en doden, en jullie zullen door alle volken worden gehaat omwille van Mijn naam. Velen zullen dan ten val komen, ze zullen elkaar verraden en elkaar haten. Er zullen talrijke valse profeten komen die velen zullen misleiden. En doordat de wetteloosheid toeneemt, zal bij velen de liefde bekoelen. Maar wie standhoudt tot het einde, zal worden gered. Pas als het goede nieuws over het koninkrijk in de hele wereld wordt verkondigd als getuigenis voor alle volken, zal het einde komen.’

Naast de voorzorgsmaatregelen, of beter gezegd vóór alle voorzorgsmaatregelen, mogen we onze handen vouwen en bidden, mogen we Zijn Evangelie brengen en getuigen, mogen we in vol vertrouwen zorg dragen voor elkaar. Ook in deze tijd Zijn we veilig in Zijn Handen.