2 januari 2010, dé Ster

Beste zusters en broeders,

Wij die dit lezen hebben alweer een “kaapje” genomen, mogen nemen. Samen mogen wij het 2e decennia van deze nog jonge eeuw beginnen. Volgens onze jaartelling dan toch. Zoals elk jaar kregen we veel jaaroverzichten op televisie en radio en meestal voeren allerlei negatieve gebeurtenissen de boventoon. Maar dit jaar werd er op de Vlaamse zenders erg veel aandacht besteed aan de grote inzamel actie 12/12 voor nabestaanden en het herstel van de verwoesting van de Tsunami gegeven. We zagen enkele beelden over heropbouw, en hoe mensen het nu beter hadden dan voor de Tsunami.

Treffend was ook de buitengewoon grote aandacht voor de “Music for Live” show. Dat is natuurlijk heel goed, dat zoveel mensen in beweging komen voor een goed doel. Daar gaat niets van af, zelfs al gaat er tegelijk ook veel, m.i. soms iets té veel, aandacht naar de “sterren”. Of misschien verwoord ik het beter anders, naar “kijk eens wat een inzet van ons”. Al goed dat een mens dit niet allemaal blijft onthouden. Waar je wel aan denkt is aan die miljoenen mensen over de wereld die ook in een crisis situatie zitten en waar geen rooie duit naar toe gaat. Waar nauwelijks aandacht voor is. En gelukkig zijn er toch nog pogingen – eerder bescheiden misschien, maar ze zijn er – door sommige journalisten, verslaggevers of reportagemakers, die schrijnende problematiek onder de aandacht trachten te brengen.

Maar om één of andere reden halen die NIET de voorpagina’s, of de hoofditems in ons Vlaamse land. Ze komen hoogstens eens in “TERZAKE” of op één of andere buitenlandse zender aan bod.

Laten we voor dit jaar bidden dat velen het licht van de Heer zullen zien, “dé STER”, en misschien wel in het bijzonder voor onze contreien, de Lage Landen, voor Europa. Opdat meer mensen/sterren zich bewust mogen worden, dat de weldaden die ons ten deel vallen, gaven zijn van onze hemelse Vader. Dat erkend mag worden dat wij al onze zegeningen van Hem ontvangen, inclusief al die activiteit en inzet voor onze naaste. Dat wij dat alles kunnen en mogen doen door de komst van de Heer Jezus in de kribbe en door Zijn offer aan het kruis. Dat Hij kwam voor jou, voor mij, voor ieder die Zijn liefde wil aannemen.