14 januari 2010, liefde

Beste zusters en broeders,

Elk jaar rond 14 februari worden we in de uitstalramen van de winkels en door reclamefolders er duidelijk aan herinnerd: het is Valentijnsdag! Kaartjes, bloemen, pralines, parfum, … alles kan als Valentijnscadeau verkocht worden als er maar een rood hart bij zit. Liefde is business! Iedereen weet dat dit niet met liefde te maken heeft maar met marketingstrategie, toch zijn er velen die zich graag laten meeslepen in deze hype.

Valentijn is de naam van een martelaar uit de derde eeuw. En in 496 werd 14 februari uitgeroepen door paus Gelasius I tot feestdag voor de heilige Valentijn. Volgens de legende kwam een jong paar bij bisschop Valentijn met het verzoek hen te trouwen. De man was een heidense soldaat, de vrouw een Christen. Valentijn vond de liefde zwaarder wegen dan de wetten van de keizer en huwde het stel. Al gauw kwamen meerdere paren met hetzelfde verzoek. Hij werd aangegeven en gearresteerd. Toen hij voor de keizer moest verschijnen probeerde hij die te bekeren. De keizer voelde zich beledigd en liet Valentijn martelen en onthoofden. Dat gebeurde op 14 februari.

Wat doen we als kerk met het verschijnsel ‘Valentijnsdag’? We zouden de vinger kunnen leggen bij de commercie. We zouden alles wat er rond deze datum gebeurt wat in het belachelijke kunnen trekken. Wat bereiken we echter met een dergelijke negatieve insteek? Het zou ons ook positief aan het denken kunnen zetten. Wat is liefde eigenlijk? Hoe spreken wij over het beleven en genieten van de liefde in al haar aspecten?

Ons uitgangspunt is uiteraard de Bijbel. Wat zegt God ons over de liefde? In Bijbelgedeeltes als Genesis 2, Psalm 127, Efeziërs 5, … kunnen we ontdekken wat God eigenlijk met het huwelijk bedoeld heeft. Hoe liefde groeien moet. Want ook als volgelingen van Jezus moeten we leren om echt lief te hebben. Dat gaat niet vanzelf.

Het levenslange huwelijk tussen man en vrouw, het gezin als elementaire samenlevingsvorm van onze maatschappij, het zijn waarden die sterk afbrokkelen. Ook binnen onze kerken doen zich steeds meer echtscheidingen voor en is het helemaal niet meer vanzelfsprekend dat jongeren geen seksuele relatie hebben vóórdat ze een huwelijk aangaan. Het is een realiteit die we sterk betreuren maar waarvoor we de ogen niet moeten sluiten en waar we als kerken wel moeten op inspelen. Een mogelijke handreiking voor wie hier verder wil over nadenken is de website over huwelijkstoerusting die door onze kerken is opgezet: www.huwelijkstoerusting.gkv.nl

En zij dan die (nog) geen relatie hebben? Wel, het thema ‘liefde’ is breder dan de relatie man-vrouw. Liefde is één van de grootste geschenken die God aan zijn schepping gegeven heeft. Liefde tot God bovenal, liefde tot je naaste. Liefde sticht gemeenschap. Liefde doet jezelf en de ander tot bloei komen. Liefde is uit op het goede voor de ander. Liefde kan de fouten en gebreken van de ander op een goede manier aanwijzen. Echte liefde geeft ook zelfinzicht zodat je je eigen zwakke punten leert kennen. Liefde is alles wat het leven hier op aarde zinvol maakt.

Liefde is in alle tijden en op alle plaatsen veelvuldig bezongen. Daarbij is een van de mooiste gedichten over de liefde ongetwijfeld 1Korintiërs 13. Ons resten geloof, hoop en liefde, deze drie – zo besluit Paulus daar – maar de grootste daarvan is de liefde.