7 november 2010, blijdschap

Beste broeders en zusters,

Weer mogen wij genieten van het prachtige kleurenpallet van de herfst, al helemaal een feest als het zonlicht alles overgiet met een nazomertje. Maar ook door ‘regen op zijn tijd’ worden we gezegend, al brengt dat grijze wolken en een laag hangende lucht mee. Het kan mensen hier zo beïnvloeden dat ze er triest bij lopen. Vele slechte nieuwsberichten doen daar nog een flinke schep bij. Maar zou de hoofdreden toch niet elders liggen? Zou het wel eens kunnen zijn omdat er zo weinig geloof gevonden wordt?

De hele bijbel door kan je lezen over de blijdschap en vreugde die de kinderen van God geschonken wordt, bv in Ps. 34:6 “Wie naar hem opzien, stralen van vreugde, schaamte zal hun gezicht niet kleuren.” Je vindt er oproepen om niet bedroefd te zijn en in vreugde te zingen voor de Here. 1Kron. 16:10 “beroem u op zijn heilige naam. Wees blij van hart, u die de HEER zoekt”.

En zouden wij de Heer niet loven, zijn werken bezingen!? Blij zijn met de wondere werken die de Here, niet alleen in het verleden deed, maar nu in deze tijd doet.

Door de eeuwen heen in de moeilijkste omstandigheden hebben christenen vreugdevol lofliederen gezongen, ook als pestepidemieën de mensen om hen heen bij bosjes wegmaaiden. Precies dan werden grote lofliederen geschreven en getoondicht. Want wie mét de Here Jezus leeft heeft eeuwig leven. Joh. 3:16” Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.”

De hele wereld om ons heen tracht het tegendeel te bewijzen. Het is waar dat de mens wetenschappelijk veel bereikt heeft en we mogen daar ook dankbaar gebruik van maken, denken we maar even aan de medische wereld en alle fijne technieken waarmee men ziektes kan opsporen, onderzoeken en behandelen.

Maar keerzijde is wel dat alles wat niet wetenschappelijk te bewijzen valt net iets te gemakkelijk van tafel geveegd wordt. Maar al kan wetenschappelijk niet bewezen worden dat God bestaat, het tegendeel al evenmin. In dit leven bestaan wel meer dingen die niet tastbaar zijn, zoals de verschillende vormen van liefde, liefde tussen twee mensen of belangeloze naastenliefde, denken we maar eens aan pater Damiaan of moeder Theresa.

Werkelijk wij hebben alle reden om vreugdevol te zijn, omdat ons zomaar, onverdiend het evangelie verkondigd werd en omdat wij dat zomaar konden aannemen, niet onze verdienste, toch? Al wordt een christenleven niet gespaard voor de dood, wij hebben vele redenen om bij te zijn. Blijdschap om te weten dat er een ander leven is buiten onze menselijke grenzen van tijd en ruimte. Zeker, het verlangen ernaar alleen is niet genoeg om het ook aan te nemen, maar wij hebben Gods Woord!

Heel de bijbel door vind je hoe God wil dat wij leven in vreugde en blijdschap, met Hem. Dat kan ook maar alleen mét Hem! Voortdurend kom je woorden tegen waarin Zijn grote liefde voor ons getoond, bezongen en beschreven wordt.

Hoeveel bijbelse vindplaatsen zijn er niet die je innige vreugde schenken, omdat je de diepe liefde van god voor zijn mensen, voor zijn volk erin terugvindt? Waar je getroost en bemoedigd wordt door zijn onvermoeibare en trouwe liefde.

Heeft God in zijn Zoon deze liefde niet bewezen? Geloof in Jezus Christus, Gods mensgeworden Woord. Mens, laat je eigen aardse zekerheden maar gewoon los, geef je over aan zijn liefde, in zijn armen.

Voor een ongelovige lijkt het een sprong in het ongewisse, maar eigenlijk is dat niet zo. Wij hoeven ons nergens aan vast te klémmen, we moeten geen sprong maken noch stappen, laat je maar opnemen door de Liefdevolle. Hij wil je koesteren in zijn tedere liefde, op je eigen ritme en in je eigen stijl, want Hij heeft respect voor wie je bent. Zet je hart open, zo kan alles wat beklemt weg. Hij zal het vullen met blijdschap en liefde voor Hem en zijn wet, voor de naaste en jezelf.

Het ontvangen geloof zal je zekerheid en houvast geven en uw blijdschap zal in vreugde en hoop verkeren. “U wijst mij de weg naar het leven: overvloedige vreugde in uw nabijheid, voor altijd een lieflijke plek aan uw zijde.” Ps. 16:11

“De bevelen van de HEER zijn eenduidig: vreugde voor het hart. Het gebod van de HEER is helder: licht voor de ogen.” Ps. 19:9

De Here God zelf zal zich verheugen over uw blijdschap!

Ps. 147:11 “Vreugde vindt de HEER in wie hem eren en in wie hopen op zijn liefde en trouw.”