22 mei 2011, Nieuwe mensen

Beste gemeenteleden,

Nieuwe mensen in een nieuwe kerk met een nieuwe toekomst. Zo zou je kunnen noemen wat het gevolg was, door het lijden en de verrijzenis van de Heer, Jezus Christus! Of ‘het oude heeft afgedaan, het nieuwe is begonnen’ zoals Paulus het uitdrukte. (2 Kor. 5:17)

Nieuwe mensen: omdat wij vergeving ontvingen van onze zonden, zo werden wij een nieuwe schepping, het oude is voorbij. Een nieuwe schepping met potentieel, zou ik zeggen, want door die menselijke natuur van ons hebben we dan nog veel te leren, maar de wil en het verlangen zijn er al om volgelingen van Jezus te worden. Hiertoe ontvingen wij de Geest opdat die ons alles leert wat we nodig hebben om te groeien in het volgeling zijn. Zeker, er kan een moment zijn, waarop wij duidelijk bewust die keuze (zoals het ons lijkt op dat moment) maakten. Misschien braken we, op een dag, op een moment, met onze levensstijl, maar het hoeft niet zo plots te gaan. Misschien leerden wij van onze ouders christelijk te leven. In elk geval; met of zonder duidelijk breukpunt in onze levensloop, er blijft voor de Heilige Geest steeds een flink pak werk en geduld nodig om ons verder gestadig te transformeren. Niemand zal het tegendeel kunnen beweren! Daar gebruikt Hij meerdere middelen voor; in de eerste plaats Gods Woord,  gelukkig voor de meesten van ons bereikbaar in de moedertaal. Door Gods Woord te horen en te lezen, leren we Gods karakter kennen, waar Hij van gruwt en wat Hij van ons verlangt, hoe veel liefde Hij zijn kinderen geven wil… We leren er Jezus van Nazareth kennen, als Zoon van God en Heiland, dat in de eerste plaats, zeker, maar ook als duidelijk voorbeeld voor ons, Hij leefde volmaakt naar de wil van de Vader. Door de sacramenten, doop en Heilig avondmaal te vieren, door eredienst en gebed in gemeenschap. Dan zijn er de geloofsgetuigen door de eeuwen heen die ons voorgingen. Zij inspireren en bemoedigen ons, door de strijd die zij voerden en hoe zij steeds weer naar het Woord, naar Christus wijzen.

Een nieuwe kerk want Gods Geest werd op aarde gezonden om aan alle volken de verzoening met God te verkondigen en dat enige zoenoffer van Zijn Zoon samen te gedenken door het breken van het brood.

Een nieuwe toekomst, want een nieuw en eeuwig leven werd mogelijk gemaakt.

“Ik ben het levende brood dat uit de hemel is neergedaald; wanneer iemand dit brood eet zal hij eeuwig leven. En het brood dat ik zal geven voor het leven van de wereld, is mijn lichaam.” Johannes 6,51