9 oktober 2011, ruimte genoeg!

Bij de vele langdurige besprekingen deze tijd in ons land over bevoegdheden, begrotingen en ook nog eens het redden van een bank, vielen meer dan eens op hoe tegenstrijdig de ‘belangen’ zijn en hoe weinig het woord ‘rechtvaardig’ viel, laat staan ‘gerechtigheid’. Internationaal hoorden wij over  protesten in Griekenland en Italië en die frisse wind van jeugdig idealisme van jongeren die kamperen in New York als protest tegen de ‘graaicultuur’ of over  de ‘Indignados’ in Spanje.

Maar er was ook bijna onopvallend, in bijlage bij een van onze grote kranten, een aangrijpende fotoreportage over de verregaande mensonterende toestanden in de hoofdgevangenis van Sierra Leone. Het doet een mens extra stilstaan en reflecteren over Gods schepping ‘die goed is’ en hoe onvoorstelbaar groot de schade is, aangericht door mensen zowel aan de natuur als onderling aan de evenmens. Armoede maakt duidelijk hoe broodnodig het is mee te werken aan het respecteren van Gods werk, in al zijn facetten en dat strekt zich uit over alle aspecten van ons dagelijks leven, te beginnen met ons consumptiegedrag. Want alles wat als ‘over’-vloed = ‘te veel’, in de rijke landen ‘over’-geconsumeerd of weggegooid wordt, wordt geproduceerd ten koste van de bevolking in het Zuiden. Als we daar goed over nadenken dan weten we, dat we misschien geen grote wereldschokkende dingen kunnen doen maar wat ieder van ons kan doen, is met bijbelse wijsheid omgaan met geld en goed. Het kan beginnen bij het aankopen van voedsel of het opruimen van niet gebruikte spullen en daarin kunnen we stap voor stap verder gaan. Denken we na over wat we kopen, zodat er geen voedsel weggegooid moet worden, over onze eetgewoontes, over duurzaamheid en echte kwaliteit, d.w.z. duurzaam.

Wij mogen ervan verzekerd zijn dat God de wereld schiep met genoeg plaats, dat is ook ruimte voor voldoende voedselproductie, voor elke mens.

Here God, ontferm u over deze wereld en haar bewoners! Het lijkt bijna grootspraak om ontferming te vragen over zoveel onrecht aangedaan zowel tegen de naaste als tegen U, ware het niet dat U zich al ontfermt heeft, over mens en dier, hemel en aarde, lucht en water, berg en dal, zoals u uitriep: ‘Het is volbracht!’. Dank U om uw Goddelijke plan, om het houden van uw belofte aan trouweloze mensen. Doe de mens zijn verantwoordelijkheid tegenover zijn medemens inzien en ernaar handelen!