4 december 2011, Open uw ogen!

Het is al volop adventstijd, een tijd van hoopvol verwachten! Zoals liefhebbende ouders vreugdevol uitkijken naar het nieuwe leven dat komt, zo mogen wij ‘blij verwachten’ het nieuwe leven dat God ons wil schenken. De komst van een baby brengt heel wat voorbereiding mee en ondanks de drukte van werk en andere activiteiten, werk je daar zorgvuldig aan verder. En zoals wij de komst van een kind zorgzaam voorbereiden, zo mag de advent ook voor ons een tijd van voorbereiding zijn, van inkeer en gebed!

God wil elke mens graag nieuw leven schenken en de mogelijkheid daartoe heeft Hij in de geboorte van zijn zoon Jezus al gegeven. Jezus, liet de liefde van God voor ons zien en stootte op veel ongeloof. ‘Jullie zijn ziende blind’ zei Hij en zo is het nog steeds vandaag. Je zou zelfs zeggen, vandaag zijn mensen er nog erger aan toe, het verwijderen van God uit het leven brengt meer en meer gebrek aan zondebesef. In deze ‘moderne’ wereld gaat het vooral om de eigen persoon, ‘mijn ervaring’, ‘mijn gevoel’, ‘ik denk’ of ‘ja goed, dat is jouw gedacht’, gevoelens zijn erg belangrijk geworden. Tegelijkertijd worstelen veel mensen met schuldgevoel maar daarvoor kan je in therapie gaan. Dat God zoveel houdt van zondaren, dat Hij Zijn eniggeboren zoon Jezus gaf die blinden de ogen opende en ‘allen die vermoeid en belast zijn’ uitnodigt om deze last bij hem achter te laten, daar hebben ze geen weet van of ze kunnen het niet geloven. Er is ook een wonder voor nodig om mensen de ogen te openen, dat lezen we in de evangelieën. Jezus genas de blinden opdat zondaren zouden zien wie zij zijn en wie God is. Er is er maar één die zich verheugd in deze ‘zondeloze wereld’, dat is de heer van de duisternis, die met al zijn kracht strijdt om mensen te verblinden met hun eigenwaan, zodat ze bij God vandaan blijven.

Daarom kunnen wij alleen maar bidden dat mensen het uitroepen naar God en vragen: “Open mijn ogen, dat ik zien kan!” Dat deze adventstijd vele ogen geopend mogen worden voor wat God aan liefdegaven wil schenken en voor het zoenoffer van zijn welbeminde zoon, Jezus. Dat wij vol blijde verwachting uitkijken naar Zijn gaven!