25 maart 2012; Trouw en moedig?

De laatste weken voor Pasen, het hoogfeest van de christenen, zijn aangebroken. Volgende week palmzondag, verwijzing naar het feestelijk intreden van de Heer Jezus in Jeruzalem dat in schril contrast staat met wat de dagen daarna met Jezus gebeurde. Hij wordt bejubeld en geprezen, mensen drommen om hem heen en betuigen hem eer. Luttele dagen later is er geen spoor meer van te bekennen, in tegendeel!
Eénmaal hij door één man verraden werd, leek het hek van de dam en keerden mensen zich massaal tegen hem. Zelfs zij die met Hem aten en die Hij zijn vrienden noemde, zij hadden hem zelfs als de Messias beleden! Hij werd als een boef weggeleid en door mensen verguist, bespot, gehoond, geslagen… Om hem ‘wettig’ te kunnen doden werd Hij netjes in een schijnproces veroordeeld en de doodstraf werd voltrokken, zelfs met instemming van het volk!
Dat hebben we goed geregeld, van deze gevaarlijke lastpost zijn we verlost, moeten de hoogwaardigheidsbekleders gedacht hebben. Wat zullen ze verontrust geweest zijn, toen het nieuws van de engel en het lege graf hun ter ore kwam! Zodanig dat ze de bewakers omkochten.
Die ommekeer van mensen beschrijft wel duidelijk hoe vlug mensen ontrouw worden. Nog maar net beloofde Petrus trouw te zijn of even later verloochend hij zijn Heer. Maar niemand is helemaal vrij van dat verraad, ook wij niet. Zelfs als wij Jezus’ volgelingen willen zijn en belijden dat Hij Heer van ons leven is. Hoe radicaal zijn wij om Jezus te volgen? Als wij in onze omgeving, op het werk, in de vriendenkring of bij familie omwille van Hem andere keuzes moeten maken? Als anderen ons er op aankijken omdat we inderdaad niet helemaal hetzelfde zijn… dan kan dat best lastig zijn. Al is er in ons land godsdienstvrijheid, het valt niet mee om in alle opzichten op alle niveaus van ons dagelijks leven voor de Heer te kiezen. Het gevolg is meer dan eens dat je er niet meer bij hoort. Soms gaat het ook verder, je loopt die job die je zo graag had willen doen mis, je wordt zwart gemaakt, vals beschuldigd, zelfs ontslagen… dat doet pijn! In sommige landen is het verboden christen te worden en dan krijg je heel wat narigheden, tot zelfs levensbedreigende situaties. Daar denken wij misschien eerst aan als wij over het ‘lijden om Zijn naam’ spreken maar dat ‘lijden’ is weggelegd voor elke christen! Het hoort er gewoon bij, als je voor de Waarheid kiest wordt dat niet altijd in dank aangenomen. Kiezen voor de Waarheid vergt moed, zoals Jezus op Zijn proces moedig koos om te bevestigen dat Hij de Zoon van God, de Messias was en is!