6 december, de Profeet

Beste broeders en zusters,

“Hij moet wel de profeet zijn die in de wereld zou komen.” Joh. 6:14b

Intuïtief voelen ze het aan, ze merken het ook; deze man, die Jezus noemt, is bijzonder.
Ze zoeken hem, ze hebben gezien hoe hij duizenden mensen brood en vis gaf, van maar vijf broden en twee vissen. Ze hebben gehoord hoe hij zieken genas, sommigen waren er zelf bij. Hij moet wel de lang verwachtte profeet zijn!
Je kan je zo voorstellen, dat nogal wat mensen toen een sterk vermoeden in hun hart droegen, dat misschien de Messias gekomen was. Bij velen allicht nog een stille hoop, durfden ze het nog niet luidop te zeggen. Deze Jezus willen ze zelf nog eens aan het werk zien, ze willen meer weten van hem, ze willen horen wat hij zegt.
Ze verwachtten veel, heel veel, zo veel dat Jezus zich terug trok, alleen. Want Jezus wist wel dat ze zijn missie nog niet begrepen hadden.

En ze zoeken hem, ze gaan zelfs naar de andere kant van het meer. Ze hadden wel gezien dat Jezus niet met de leerlingen in de boot gestapt was. Zo veronderstelden ze dat Jezus aan de andere kant gebleven was. Maar Hij was er niet. Dat kan je ook zomaar gebeuren, dat je veel verwacht van de Here, en dan teleurgesteld bent. Je lijkt de Here niet te vinden maar je zocht op de verkeerde plaats. De Heer Jezus was dichter bij dan ze dachten en dat is zo, de Here is heel dicht bij maar we zien het soms niet, beseffen het niet.

Waarom zochten ze Jezus steeds weer op? Omdat naar Jezus luisteren verzadigd, zoals ze lichamelijk met brood verzadigd werden, werd hun geest gevoed met Zijn Woord, werd hun hart getroffen door Zijn liefde. En zelfs al zouden ze niet begrepen hebben, dat het om geestelijk voedsel ging, al begrepen ze de ware missie van Jezus nog niet, ze merken wel dat hij bijzonder is. Hij heeft veel aandacht voor hen, hij geeft zoveel liefde. Ze willen meer van Jezus, en verlangen er naar hem te ontmoeten.

Daarom kwamen ze de volgende dag weer. Want Jezus Woord geeft ons juist zoveel als we nodig hebben op dat moment, we krijgen er geen indigestie van! En van dat bijzondere brood dat je geest verrijkt en hart verwarmt, wil je meer. Het doet je verlangen naar meer levendmakend brood. Je gaat er naar op zoek, op zoek naar een ontmoeting met Jezus. Daar verwacht je veel van! Want zijn Woord richt op wat in ons gebroken is, Zijn Woord maakt wakker wat in ons sluimerde, maakt levend wat in ons dood was. Dood door liefdeloosheid, of die nu van buiten op ons af kwam of we die onszelf aandeden door onze eigen gebrokenheid, we liepen allemaal kwetsuren op. Jezus heelt!

Dat deze adventstijd voor alle christenen vol verwachting mag zijn. Verwachten dat de Here Jezus veel geeft, ja alles geeft wat we nodig hebben. Mag deze tijd vol verlangen zijn om Hem te ontmoeten, Hij is immers heel dicht bij, in ons hart! Hij leeft midden onder ons. Hij kwam zelf en is nog steeds midden onder ons, in Zijn Woord en zijn Geest leeft in ons en wij in Hem.

Bij Jezus is het goed toeven, naar zijn Woord luisteren verkwikt!