4 april 2010, Weggerolde steen

Onrust, angst, twijfel het kan op je wegen als een steen. Wie verzucht al niet eens van opluchting: “Het lijkt wel of er een steen van mijn hart is!” En dat betekent een hele opluchting, de ongerustheid, de angst is weg zodat we weer vrede kunnen vinden.

Al lees je maar alleen het laatste hoofdstuk van de vier evangeliën, het valt erg op hoe zorgzaam, geduldig en liefdevol de Heer Jezus omgaat met zijn leerlingen. Hoe dikwijls worden de leerlingen gerust gesteld? Wees niet bang! Vrees niet! Vrede zij u! Werkelijk de Heer getroost zich veel moeite om de leerlingen gerust te stellen en om ze de stap van ongeloof naar geloof te laten zetten.

Het valt op hoe geduldig Jezus omgaat met zijn leerlingen om toch maar duidelijk te maken dat het werkelijk waar is wat ze zien. Hij maakt zich kenbaar door een wondervolle visvangst, eet samen met hen. Hij helpt ze te begrijpen dat wat ze meemaken, Hij al aangekondigd had voor zijn lijden en sterven. (Lucas 24:44-46)
Jezus noemt zijn leerlingen ‘mijn’ broeders en mijn Vader is ook jullie Vader, mijn God is ook jullie God (zie Matteüs 28:10, Joh.20:17). Dit is zeker hartverwarmend. Bovendien schuilt daarin het mysterie van wat zich net voltrokken heeft, bij het laatste avondmaal en aan het kruis.

Pas nadat Hij de leerlingen gerust stelde en duidelijk gemaakt had dat Hij werkelijk leeft geeft Hij hen een missie. Daarvoor moest eerst die verlammende steen van angst, ongeloof of twijfel weggerold worden. Want de Heer heeft een plan, zijn liefde en verlossingswerk moet kenbaar gemaakt worden aan alle volken. “Trek heel de wereld rond en maak aan ieder schepsel het goede nieuws bekend. Wie gelooft en gedoopt is zal worden gered, maar wie niet gelooft zal worden veroordeeld. …” Marcus 16:15-18. Bij Johannes 20:21 lezen wij: “Zoals de Vader mij heeft uitgezonden, zo zend ik jullie uit.” Of bij Lucas 24:47-48: “…en dat in Zijn naam alle volken opgeroepen zullen worden om tot inkeer te komen, opdat hun zonden worden vergeven. Jullie zullen hiervan getuigenis afleggen,…”

Jezus verzekert daarbij dat de Vader zorg draagt voor Zijn kinderen want: “Ik zal er voor zorgen dat de belofte van mijn Vader aan jullie wordt ingelost. Blijf in de stad tot jullie met kracht uit de hemel zijn bekleed.” Lucas 24:49

En zo mooi, zo diep bezorgd, de vergeetachtige mens kennende, lezen we bij Matteüs 28:20: “…en houdt dit voor ogen, ik ben met jullie, alle dagen tot aan de voltooiing van deze wereld.”
Werkelijk de steen is weggerold! Ook de steen van ons hart, al hebben wij het er dikwijls nog moeilijk mee, zoals de leerlingen. Weet dan; Hij is geduldig, zorgzaam en vol liefde. Hij zelf rolde de steen weg, Hij zelf ontsluit de schriften, lees maar Lucas 24:45 “Daarop maakte Hij hun verstand ontvankelijk voor het begrijpen van de schriften.”

Laten we dus DE LEVENDE zoeken, niet in het graf, dat is leeg, maar in Zijn Woord, dat zegt: “Wees niet bang, IK BEN bij u tot aan de voltooiing van deze wereld.”
Waarlijk Hij is opgestaan. Hij leeft en vergeet niet, Hij is: “IK BEN”.