16 januari 2011, vreugde in de HEER

Beste gemeenteleden,

Misschien troffen u ook die heerlijke verzen van de profeet Jesaja 61:10-11. “Ik vind grote vreugde in de HEER, mijn hele wezen jubelt om mijn God. Hij deed mij het kleed van de bevrijding aan, hulde mij in de mantel van de gerechtigheid, zoals een bruidegom een kroon opzet, zoals een bruid zich tooit met haar sieraden. Want zoals de aarde haar gewassen voortbrengt, zoals een tuin het gezaaide laat ontkiemen, zo laat God, de HEER, gerechtigheid ontkiemen en glorie voor het oog van alle volken.”

Het deed mij denken aan het gered zijn van de tweede dood zoals daar in het boek Openbaring over gesproken wordt. Je kijkt om je heen en denkt: gerechtigheid in deze wereld is ver te zoeken. Vele plaatsen worden geteisterd door overstromingen, mensen doen elkaar veel onrecht aan… De ravages die er door veroorzaakt worden hebben een jarenlange nasleep.

En toch weet je: het is zoals je in Jesaja leest. Want wie vond er groter vreugde in Zijn God, Zijn HEER dan Jezus? Door hun wederzijdse liefde, van Vader naar Zoon en van Zoon naar Vader, vonden zij vreugde in elkaar. Jezus volbracht volkomen, op elk moment de wil van de Vader en die had ‘welbehagen’ in Hem. De wil van God maakt alles volmaakt; “Hij zag dat het goed was”. Overal waar Jezus hier op aarde kwam, sprak en handelde Hij in gerechtigheid. Hij deed niemand onrecht, Hij keek vol liefde in ieders hart. Hij bracht Gods Koninkrijk nabij want Hij is de Koning.

Dan zie je; in zijn omgeving ontkiemt de gerechtigheid. Hij kwam de apostelen, de leerlingen en allen die wilden zien, leren hoe te leven en met mensen samen te leven. Hij had Zijn Woord al gegeven door profeten en grote daden voor Zijn volk. Nu nam Hij hen hoogst persoonlijk mee op weg. Op weg naar de Vader, want dat was Zijn levensdoel, zodat overal op aarde gerechtigheid zou kunnen ontkiemen.

Hoe machtig toch dat Jezus ons meeneemt in die gerechtigheid, ook nu al op deze aarde. Door Zijn Goddelijke kracht werden wij losgerukt van die banden van de dood. Wel te verstaan de eeuwige dood.  En eens zullen alle volken, alle machtigen der aarde het zien!