30 januari 2011

Beste zusters en broeders,

“Zoek de HEER, allen in het land die nederig zijn en naar zijn wetten leven, zoek rechtvaardigheid, zoek nederigheid: misschien blijven jullie dan gespaard op de dag van de toorn van de HEER.” Sefanja 2:3

Sefanja roept zijn volk dringend op zich te bekeren nu er nog tijd is. Nederigheid en rechtvaardigheid zoeken, een boodschap die ook Jezus leerde aan zijn leerlingen. Zoals in de Bergrede van Jezus: “Gelukkig wie nederig van hart zijn, want voor hen is het koninkrijk van de hemel.” Mat.5:3 Wat betekent dat eigenlijk? Het gaat er hier om te erkennen dat wij hulpbehoevend zijn, van God afhankelijk met de hoop op het Koninkrijk. En 6 “Gelukkig wie hongeren en dorsten naar gerechtigheid, want zij zullen verzadigd worden.” Hongeren en dorsten naar de gerechtigheid van het Koninkrijk is geloven in Jezus, want mijn gerechtigheid is te zwak.  Die gerechtigheid kwam Jezus de mensen onderrichten.

Die gerechtigheid vraagt een offer van ons, nl. dat wij afzien van onze eigengerichtheid en ons richten naar God en wat Hij door Zijn zoon leerde. Jezus weet dat wij uit onszelf daar niet toe in staat zijn, maar beseffen wij dat altijd? Hij toonde in zijn leven hoezeer Hij ons bemint, niet alleen met woorden maar met daden, Hij heelt ons, gaf zijn leven voor ons. Hij leert ons hoezeer wij bemind zijn door de Vader. Dat wil zeggen: ik ben gewild. Ik ben niet de afgewezene van God, als ik niet afwijs. Ik ben niet de ‘geklasseerde’ als ik niet discrimineer. Ik ben niet onrechtvaardig behandeld als ik mij voed met de gerechtigheid van het Koninkrijk! Hoe dikwijls hebben wij in ons hart de ander al veroordeeld met ons gevoel. Dat vonnis kunnen we in de ban doen of als een balk uit ons oog trekken. Dat is de gerechtigheid van het Koninkrijk, want Zijn liefde voor ons was eerst!

In geloof wordt ons de Geest geschonken, kunnen wij ons richten op Christus. Met die gerechtigheid mogen wij ons voeden! Broeders en zusters, door Gods Genade kunnen wij ons hierin oefenen zodat wij die liefde waarmee God ons lief heeft kunnen delen met elkaar en onze naaste.