24 april 2011, Leef echt want het is Pasen!

Beste zusters en broeders,

Luister naar de vogels, kijk naar de bloemen, adem het jonge groen, de blauwe hemel, de wolkjes knipogen! Doe het eens anders dan ervaar je, ik leef, wij leven! En dat hebben wij allerminst aan onszelf te danken, dat is ons toegevallen wordt wel gezegd, maar het werd ons geschonken en hoe!

Soms hoor je de mensen vragen: ‘Wat voor zin heeft het allemaal?’ Waar doe je voor; werken, slapen, studeren, politiek, inzet voor een goed doel, reizen, een feestje bouwen… Je werkt je de naad uit de mouw, maar het levert niets op. Ondanks je uren studie lukt het niet zo. Zoveel moeite en wat bereik je er mee? Bij het sterven is het gedaan, afgelopen! Dan worstelen mensen met zinloosheid.

En leven zonder de Heer Jezus, zonder Goede Vrijdag en Pasen ís zinloos. Dáárvan, van die zinloosheid zijn wij losgekocht, zegt Petrus in zijn eerste brief. (1Pet.1:18) Nu niet meer door het bloed van een lam uitgekozen en geofferd door een zondaar. Maar door God zelf uitgekozen, een lam zonder smet of gebrek, zijn eigen zoon Jezus, een waar beeld van Hem! Hoe groots dat wonder van Goede Vrijdag en Pasen is, zit in het volgende vers besloten: ‘Al voor de grondvesting van de wereld is Hij door God uitgekozen en nu is Hij, aan het einde van de tijd, verschenen omwille van u.’ Sta daar eens bij stil: God heeft al aan jou aan u, aan mij gedacht voor de geschiedenis begon! Hoeveel tijd is God al bezig met zijn plan van redding en verlossing?! Dat is een Goddelijk en eeuwig plan, dat wordt voleindigt aan het einde van de tijd, als Hij komt! Als God zó lang werkt aan zijn plan, dan kúnnen, mogen wij Goede Vrijdag en Pasen toch geen momentje vergeten? Dat vraagt stille eerbied en ontzag, daar ben je heel je leven blij mee en dankbaar.

Bovendien zullen wij eens delen in de luister, waarin de Heer Jezus deelt, omdat Hij uit de dood werd opgewekt. Herinner u het gebed van Jezus Joh. 17:24. Jezus die uit de dood opstaat, dat is zo groots, zo glorierijk, dat is Goddelijke heerlijkheid, luister van God! Daarom is ons geloof ook hoop op een prachtige toekomst van liefde, licht en glorie. Ons leven zal, uit het nu soms donkere bestaan, opgeheven worden. Het zijn deze geweldige dingen die Jezus voor ons deed, die ons leven veranderen, dat kleurt het leven van een christen, elke dag opnieuw! Dat is reden om te ‘vieren’, met Pasen in het bijzonder maar dat mogen we meedragen in ons hart, altijd en overal.

Daarmee kunnen we aan de slag ons hele leven lang, zoals Petrus enkele verzen eerder al aanmaant; “Wees heilig, want ik ben heilig”, woorden die je wel 4 keer kunt lezen in Leviticus (Lev.11,19,20). Dat wil zeggen gehoorzaam zijn aan de stem van de Vader, zoals die geschreven staat in de liefdewet van God, die we elke zondag horen, zoals Jezus leert in de Bergrede (Mat. 5:17) en geen slaaf zijn van allerlei begeerten, wij zijn ‘vrij-gekocht’. Dat is altijd alert zijn voor wat de Vader wil, ‘laat uw geest voortdurend paraat zijn en wees waakzaam’ zegt Petrus. Dat is leven opdat wij klaar zouden zijn als de Heer Jezus komt. Laten we de vraag stellen: ‘Wat kan ik betekenen voor het Koninkrijk van God?’ zodat we deze heiligheid zoeken, om meer beeld te worden van God. In deze luister kúnnen wij delen door de Geest van Pinksteren. Laat Jezus’ kruis en opstanding ons leven beheersen, zodat het aan ons te zien is dat we christen zijn. Dan kunnen mensen met elkaar Paaservaringen hebben.

In dit licht wil u zeker met mij de Vader vragen of Jezus zelf krachtbron van hoop en liefde mag zijn in jouw en mijn leven, in ieders leven! Veel Paaservaringen gewenst!