15 janauri 2012, Waar is God? God bestaat niet!

Deze uitspraken horen we regelmatig rondom ons. Het doet je denken aan verzen zoals je in Ezechiël kunt lezen: “De HEER heeft het land verlaten, de HEER ziet ons niet.” (Ez. 8:12 en 9:9) Hoe veel die tijd ook achter ons ligt en hoe erg verschillend die ook is, toch vallen ook gelijkenissen met deze tijd op.

In Ezechiël 8 lees je hoe de Israëlieten, in de tempel van de HEER nota bene, allerlei andere afgoden vereren. Het is een gruwel voor de HEER (8v15, 9v4) en of dat nog niet vreselijk genoeg is, het land is vol geweld en onrecht (8v17, 9v8), de Heer wordt beledigt en bespot.

We hoeven maar de knop van de radio om te draaien of de TV op te zetten of al deze dingen komen je tegemoet. Evengoed kan je ermee geconfronteerd worden op straat, in de winkel, op school, op je werk, noem maar op. Slechte verdeling van de opbrengsten van de aarde, zodat mensen extreme honger en armoede lijden, mensen geen kansen krijgen om zich te ontwikkelen. Gaat het hier niet telkens om goede gaven van onze God die slecht gebruikt worden? Echt beledigend om zo’n misbruik te moeten vaststellen van je geschenken! Geweld en onrecht heersen in deze wereld.

Keren we weer naar het visioen van Ezechiël dan lezen we harde woorden: ‘Ik zal mijn woede op hen koelen: ik zal geen medelijden tonen, ik zal geen medelijden kennen, en al roepen ze nog zo hard om mij, ik zal niet naar hen luisteren.’ Ez. 8:18 Dan is het bijzonder hoe de Heer ondanks zijn uitspraak toch nog Israëlieten spaart: elkeen die berouw heeft, die ‘jammert en klaagt’ (9v4) over zoveel gruwelijkheden in het land krijgt een merkteken en wordt gespaard!

Zó, bestaat God, nu en in alle tijden, dat Hij barmhartig mensen redt van de eeuwige dood. Ook vandaag krijgen mensen een merkteken om gespaard te worden op de jongste dag. Dat heeft God zelf bewerkt door Zijn zoon Jezus, die mens werd om mensen weer met Hem te verzoenen. Ieder die gelooft dat Jezus de Zoon van God, de Messias en verlosser van de mensheid is, wordt gemerkt door het zegel van de Heilige Geest. ‘In hem hebt ook u de boodschap van de waarheid gehoord, het evangelie van uw redding, in hem bent u, door uw geloof, gemerkt met het stempel van de heilige Geest die ons beloofd is’ Ef. 1:13 Zodat mensen tot berouw komen en naar Zijn voorbeeld gaan leven tot welbehagen van de Vader. Daarom zegt de apostel: ‘Maak Gods heilige Geest niet bedroefd, want hij is het stempel waarmee u gemerkt bent voor de dag van de verlossing.’ Ef. 4:30